Laatst bijgewerkt op: 9 november 2019

De historie van Wcl Bergklimmers voert terug naar het jaartal 1941, in 2016 bestond onze vereniging 75 jaar!

Op 24 februari 1941 werd B.R.C. Bergklimmers te Bunde opgericht, Bundensche Rennersclub Bergklimmers, door Andre Lambrichs en Lei Paulissen in café Voncken nabij de kerk in Bunde. De officiële oprichtingsdatum zoals die vermeld staat in het bijvoegsel van de twee exemplaren van de Nederlandse Staatscourant, gedateerd op 12 en 13 juni 1941 onder nr. 156, is echter 22 maart 1941.

De vereniging werd opgericht als supportsclub voor de befaamde profrenner Jan Lambrichs uit Bunde, die in 1939 de Tour de France reed. De eerste bestuursleden waren Andre Lambrichs voorzitter, P. Vrancken secretaris, H. Rompelberg werkend lid en Lei Paulissen algemeen lid. Van de vereniging waren direct een aantal profrenners lid zoals Jan Lambrichs, Sjaak Seijen, Pie van Wunnink, Jean Schweitzer en Mathieu Pepels. Verder nog 43 amateurs waaronder de later beroemde Sjefke Janssen.

Al in 1941 werd de eerste wielerronde van Bunde georganiseerd en deed B.R.C. Bergklimmers mee aan de Nationale Kampioenschappen Ploegentijdrit voor clubteams. L. Pepels, J. Halders, J. Buets en C. Kleintjes werden 11e in een tijd van 1 uur 20 minuten en 8 seconden over 55 kilometer. In 1942 had de vereniging inmiddels al 90 leden en werd de befaamde cyclo-cross op het Moordkuil-parcours te Bunde georganiseerd voor 4.500 toeschouwers.

De oorlog deed zich echter voelen, schaarste trad op en wielrenners werden te werk gesteld in Duitsland in kader van de Arbeitseinsatz. De Duitsers eisten bovendien dat BRC Bergklimmers lid werd van de zogenaamde Kultur Kammer, maar de bestuursleden wilde daar niets van weten en ontbonden de vereniging. Veel wielrenners gingen als gevolg hiervan naar TWC Maastricht (veel later opgegaan in de huidige wielervereniging TWC Maaslandster Zuid-Limburg uit Landgraaf) opgericht in 1946, waaronder Jefke Janssen, Toine Gense, Jan Lambrichs.

Omdat Lei Paulussen uit Stein (als enigste bestuurslid en lid van de vereniging) om emotionele redenen, de vereniging had inmiddels de Koninklijke goedkeuring, elk jaar de contributie van de vereniging aan de NWU (Nederlandse Wieler Unie) bleef betalen was een doorstart mogelijk in 1958. Lei Paulussen bood de verenigingslicentie van de vereniging aan de organisatie van de “A van Stein”, een wielercriterium, aan. Deze organisatie met o.a. Sjo Dolmans nam het aanbod aan en zo veranderde de verenigingsnaam van B.R.C. Bergklimmers in Wielerclub (Wcl) Bergklimmers. Ook de standplaats veranderde van Bunde naar Stein.

Sjo Dolmans vormde samen met Gene Coumans, Willem Driessen en Lambert Soons de kartrekkers van de wielersport in Stein en bij de Bergklimmers. Ook wilde ze graag de Limburgse kampioenschappen voor nieuwelingen in 1961 organiseren. Dit was tegen het zere been van TWC Maastricht, de organisator tot dusver van deze kampioenschappen, die ermee dreigden dat dan ook de Ronde van Limburg (tot dan toe 12x georganiseerd) dan maar door de Bergklimmers georganiseerd moest worden. En zo geschiedde. In 1961 werd de 13e Ronde van Limburg door de Bergklimmers georganiseerd tot diep in de jaren 90. Toen is de wedstrijd naar de Stichting Ronde van Limburg overgedragen. Dit was een gevolg van onvoldoende draagkracht in het bestuur van Wcl Bergklimmers in die tijd.

Door de organisatie van de Ronde van Limburg is de naamsbekendheid van de Bergklimmers in Nederland en buitenland enorm toegenomen. Vele grote namen wisten Stein te vinden en elke ambitieuze renner wilde de Ronde van Limburg winnen. Dit is nog altijd het geval! Bekende winnaars in de jaren: Evert Grift (1ste winnaar), Frans Mahn, Martin van den Borgh, Michel Stolker, Piet Rentmeester, Rolf Wolfshohl, Jan Janssen, Gerben Karstens, Eef Dolman, Harrie Steevens, Jan Krekels, Chris Pepels, Fedor den Hertog, Henk Poppe, Piet van Katwijk, Mathieu Dohmen, Henk Lubberding, Leo van Vliet, Johan Lammerts, Gert Jacobs, Han Vaanhold, Louis de Koning, John van den Akker, Johnny Hoogerland, Raymond Sinkeldam. Vele winnaars zijn daarna beroepsrenner geworden.

Bijzonder was de overwinning in 1981 van onze eigen Bergklimmer Jos Hannen, tegenover de sponsorploegen een geweldige prestatie. Ook Bergklimmer Chris Pepels wist deze ronde te winnen, in 1969. De Ronde van Limburg is na jaren organisatie door de Bergklimmers na de laatste editie georganiseerd door de bestuursleden Hugo Kamps, Marc Roex, Henk Nillissen en Jo Driessen, in 2006 overgedragen aan het eventbureau Emiel Frambach die tot haar faillissement in 2013 de Ronde van Limburg organiseerde. Daarna werd t/m 2019 de ronde door Roy Packbier van de The PEPr Company georganiseerd. 

Wcl Bergklimmers heeft jarenlang geijverd voor een veilige wieleromgeving waar haar leden konden trainen. In de gemeente Stein had vooral Nick Schepers aan de kar getrokken. Plannen voor een wielerbaan op het sportpark ’t Hetjen waren in de maak maar dat ging niet door. De focus werd daarna door Jo Smeets en Perry Adriaans gericht op het Heidekamppark te Stein. Een prachtig plan ingepast in de omgeving ging door bezwaren van IVN op het allerlaatste moment helaas niet door. Echter Jo Smeets en Perry Adriaans vonden snel een alternatief op de Sportzone te Sittard. 

Na 2 jaar overleg met de gemeente Sittard-Geleen, Provincie Limburg en Huis van de Sport plus opstellen van plannen en rapportages werd het besluit in 2016 genomen om een Veilige Wieleromgeving te realiseren op de Sportzone Sittard-Geleen. Een historische mijlpaal voor de Bergklimmers! De Bergklimmers waren de bedenkers van de Veilige Wieleromgeving die door de aannemer Heijmans geperfectioneerd werd. In 2017 werd eind mei de Veilige Wieleromgeving Sittard-Geleen geopend door Tom Dumoulin waarbij tevens de naam voor het complex werd onthuld: Tom Dumoulin Bike Park.

Als gevolg van de realisatie van het Tom Dumoulin Bike Park is Wcl Bergklimmers van de gemeente Stein naar de gemeente Sittard-Geleen verhuisd. Op 18 februari 2016 werden de statutenwijziging ten behoeve hiervan onderstekend door de voorzitter Jo Smeets en secretaris Perry Adriaans.  

Vanaf de jaren 40 tot en met heden hebben veel markante bestuursleden de kar bij de Bergklimmers getrokken. Begonnen met voorzitter Andre Lambrichs en Lei Paulissen, gevolgd door Sjo Dolmans, Gene Coumans, Wim Cuijpers, Math Coumans, Tjeu Coumans, Lambert Voncken, Ton Dolmans, Math Smeets, Sjeng Duykers, Matje Linckens, Joep Voots, Piet Schepers, Ton Dolmans, Hugo Kamps, Hein op den Camp, Harrie Riem, Henk Nilissen, Nick Schepers, Jo Smeets, Perry Adriaans, Ton Storms, Pepito Boels, Ron Drent.

Bestuur bij 25-jarig jubileum in 1966: Sjef van Es (voorzitter), J. Dolmans, Boss, Wim Cuypers, Priem, Schepers, Paulissen.

Bestuur bij 40-jarig jubileum in 1981: Tjeu Coumans (voorzitter), Matje Linckens, Ton Dolmans, Lambert Voncken, Jo Smeets, Bert Vorstenbosch.

Bestuur bij 50-jarig jubileum in 1991: Math Smeets (voorzitter), Ton Dolmans, Gerda Zelissen, Sjeng Duykers, Piet Schepers, Bert Vorstenbosch, Jan Gorissen, Pierre Maesen, Jo Smeets, Harrie Steinbusch, Louis Ubachs, John Waterreus, Hans Jonker, Jef van Es, Gene Coumans.

Bestuur bij 75-jarig jubileum in 2016: Jo Smeets (voorzitter), Perry Adriaans, Ton Storms, Pepito Boels, Ron Drent.

De belangrijkste viool spelen uiteraard de Bergklimmers-wielrenners/wielrensters, dit zijn er bijzonder veel om op te noemen (zeker niet uitputtend opgenomen) waarbij enkele beroemde namen uit de Limburgse Wielersport. De vereniging is opgericht omwille van één Bergklimmer, Jan Lambrichs uit Bunde. Samen met hem waren de 1ste tenoren in de jaren 40/50: Sjaak Seijen, Pie van Wunnink, Jean Schweitzer en Mathieu Pepels. Gevolgd door Sjefke Janssen ,Lei Pepels, Harry Maas, Jan Willemsen, Hub Vinken, Albert Evers, Pie Paulissen, Jan Halders, Fre Radix.

In de jaren 60: Gerrit Scholte, Wim Schepers, Chris Pepels, John Schepers, Harrie Steevens, Theo van der Leeuw, Ben Koken, Chris Pepels, Wim Kelleners, Chrit Vaessen, Mathieu Pustjens, Jan Hugens, Guiseppe Siega, Rene Lotz, Jo Kerssemakers.

Jaren 70/80: Jan Vrancken, Eric Vischers, Jaak Smeets, Theo Pieters, Jan Gorissen, Leon Nevels, Peter Meerburg, Harrie Geerkens, Ron Schoens, Wim Jennen, Wim Nelissen, Alex Pieters, Theon Kennis, Armand van Mulken, Jos Hannen.

Jaren 90/2000: Jean-Pierre Dieteren, Erik Hilkens, Berry Thoolen, Roger Vaessen, Ivo Vaessen, Roger Vrancken, Ronald van Engelshoven, David Geelen, Harrie Riem, Danny Sijen, Chris Janssen, Mark Lotz, Francois Knarren, Noel van der Ley, Roger Ubben, Peter Jennen, Roger Smeets, Ron Stijns, Ben Wijshoff, John Waterreus, Roy Steuten, Jolle de Vries, Ritchie Motke, John Grootjans, Jack Dieteren, Nathalie van den Born, Rob Ruijgh, Tjarco Cuppens.

Jaren 2010 – heden: Tom Dumoulin, Glenn Hool, Jaap Kooijman, Bram Nolten, Wayne Stijns, Kyara Stijns, Sabrina Stultiens, Stephanie Pohl, Karlijn Swinkels, Nils Sinschek.

Enkele memorabele historische Bergklimmers-momenten:

 • 1941
  • Oprichting B.R.C. Bergklimmers in 1941 te Bunde.
  • Deelname aan Nederlands Kampioenschap Tijdrijden voor clubs Haarlemmermeer.
 • 1958
  • Verhuizing B.R.C. Bergklimmers naar Stein, daarna genoemd Wcl Bergklimmers (Wielerclub Bergklimmers).
 • 1961
  • Wcl Bergklimmers organiseert voor de 1ste keer de Ronde van Limburg (toen de 13e uitgave daarvan)
 • 1966
  • Bergklimmers neemt als 1ste clubploeg van Limburg deel aan Olympia’s Tour, de prestigieuze rittenkoers.
 • 1967
  • Wim Schepers 2e in eindklassement Ronde van Spanje.
 • 1969
  • Chris Pepels Bergklimmer, Winnaar Ronde van Limburg.
 • 1972
  • Ben Koken Nederlands Kampioen Amateurs.
 • 1980
  • Bergklimmers slaagt als 1ste clubploeg van Limburg clubsponsoring te verwerven.
 • 1981
  • Jos Hannen Bergklimmers, Winnaar Ronde van Limburg.
 • 2006
  • Tjarco Cuppens Wereldkampioen Masters 30-34 jaar.
 • 2010
  • Organisatie 13 juni Nederlands Kampioenschap Weg Jeugd Beek Adsteeg
 • 2013 
  • Kyara Stijns Nederlands Kampioen Junioren-dames.
  • Oprichting Amateur-Tourgroep (na 2 eerdere aanzetten in de historie van de Bergklimmers).
  • Juniorenteam heren Clubkampioenschap Tijdrijden Nederland, 9e
 • 2014
  • Tom Dumoulin Nederlands Kampioen Tijdrijden Elite-heren.
  • Tom Dumoulin 3e Wereldkampioenschap Tijdrijden Elite-heren.
  • Sabrina Stultiens Europees Kampioen Veldrijden Dames U23.
  • Sabrina Stultiens Europees Kampioen Weg Dames U23.
  • Elite/beloften/junioren dames Clubkampioenschap Tijdrijden Nederland, 7e.
  • Tom Dumoulin, Wielrenner van het jaar.
  • Sabrina Stultiens, nominatie Wielrenster van het jaar, nominatie Wielertalent van het jaar, Limburgs Wielrenster van het jaar.
  • Oprichting MTB-offroad afdeling.
 • 2015
  • Tom Dumoulin Drager Witte Trui Tour de France.
  • Tom Dumoulin Drager Combine Trui Ronde van Spanje.
  • Tom Dumoulin Drager Rode Leiders Trui Ronde van Spanje (tot de voorlaatste dag!).
  • Tom Dumoulin Winnaar 2 etappes Ronde van Spanje.
  • Stephanie Pohl, Wereldkampioen Baan Puntenrit.
  • Juniorenteam heren Clubkampioenschap Tijdrijden Nederland, 8e.
  • Tom Dumoulin, Wielrenner van het jaar.
 • 2016
  • Verhuizing Wcl Bergklimmers van Stein naar Sittard-Geleen.
  • Tom Doumoulin, winnaar Giro-proloog Ronde van Italie.
  • Maaike Boogaard, Nederlands Kampioen Tijdrijden junioren-dames.
  • Karlijn Swinkels, 2e Nederlands Kampioenschap Tijdrijden junioren-dames.
  • Tom Dumoulin, Nederlands Kampioen Tijdrijden Elite.
  • Tom Dumoulin, winnaar tijdrit en bergetappe Tour de France.
  • Tom Dumoulin, 2e tijdrit Olympische Spelen Rio.
  • Karlijn Swinkels, 6e Europees Kampioenschap Tijdrijden.
  • Karlijn Swinkels, Wereldkampioen Tijdrijden.
  • Tom Dumoulin, Wielrenner van het jaar.
 • 2017
  • Realisatie Veilige Wieleromgeving Sportzone Sittard-Geleen.
  • Tom Dumoulin, winnaar Ronde van Italie. 
  • Tom Dumoulin, winnaar tijdrit-etappe en bergetappe Ronde van Italie.
  • Opening Tom Dumoulin Bike Park (voorheen Veilige Wieleromgeving Sportzone Sittard-Geleen)
  • Scarlett Souren, Nederlands Kampioen jeugd categorie 6 meisjes.
  • Tom Dumoulin, Nederlands Kampioen Tijdrijden.
  • Tom Dumoulin, winnaar Binck Bank Tour 
  • Organisatie 30 september Nederlands Kampioenschap MTB jeugd Sittard Watersley
  • Tom Dumoulin, wereldkampioen Tijdrijden Oslo Noorwegen.
  • Aftreden bestuursleden, aantreden nieuwe voorzitter Peter Bouwels 
  • Tom Dumoulin, Sportman van het jaar, Wielrenner van het jaar.
 • 2018
  • Tom Dumoulin, 2e Ronde van Italie
  • Tom Dumoulin, winnaar openingstijdrit Ronde van Italie
  • Organisatie van de Hammer Youth, met bijna 300 jeugdwielrenners de grootste jeugdwielerwedstrijd na het Nederlands Kampioenschap Jeugd
  • Tom Dumoulin, 2e Tour de France
  • Tom Dumoulin, winnaar individuele tijdrit Tour de France
  • Oprichting Rob Ruijgh Development Team
  • Tom Dumoulin, 2e WK Tijdrijden
  • Tamara Janssen, Nederlands Kampioen veldrijden WFN Masters Vrouwen
  • Realisatie Verlichting Tom Dumoulin Bike Park (6 november in gebruik genomen)
  • Realisatie Offroad-parcours Tom Dumoulin Bike Park 
  • Mijlpaal bereikt, 70 jeugdBergklimmersleden
 •  2019
  • Karina Dortu Moonen, Wereldkampioen Masters Vrouwen 
  • Lars Rouffaer, 2e Nederlands Kampioenschap Nieuwelingen 
  • Finn Roumen, winnaar klassieker Omloop Door het land van Kleine Hein, 3e Lars Rouffaer. Categorie Nieuwelingen. 
  • Mareen Arens, winnares Brabantse Pijl Belgie, 2e Iris Timmermans. Categorie Nieuwelingen-meisjes. 
  • TMP Tour Gotha (D) meerdaagse, 2e ploegenprijs eindklassement. Maureen Arens, Silke Blei, Scarlett Souren en Femke Thoolen. 
  • Samenwerkingen opgetuigd BKT (Bergklimmers – De Kempen – TML-Dommelstreek)
  • Organisatie van de Hammer Youth, met 385 jeugdwielrenners de grootste jeugdwielerwedstrijd na het Nederlands Kampioenschap Jeugd
  • Aanleg Off-road parcours op het Tom Dumoulin Bike Park   

Het zicht op de geschiedenis van de Bergklimmers is nog niet compleet, veel historisch (en tastbaar materiaal zoals bekers) is in de loop der jaren helaas verloren gegaan. Een aardig beeld is weliswaar samengesteld kunnen worden. We mogen echter zeker een aantal personen niet vergeten die met een titel bij de Bergklimmers zijn gedecoreerd:

 • Gene Coumans, Ere-Voorzitter
 • Lambert Voncken, Ere-Voorzitter
 • Jo Smeets, Ere-Voorzitter
 • Lei Paulissen, Ere-lid
 • Joep Voots, Ere-lid
 • Perry Adriaans, Ere-lid
 • Pepito Boels, Ere-lid
 • Ron Drent, Ere-lid
 • Tom Dumoulin, Ere-lid
 • Ton Storms, Ere-lid
 • Roger Verhaegh, Ere-lid
 • Nico van de Aa, Bergklimmers-wandbord
 • Frans Lenaerts, Bergklimmers-wandbord

(dit lijstje zal niet uitputtend zijn, wellicht dat iemand dit lijstje verder kan aanvullen)

Sinds 2011 zijn de onderstaande personen gehuldigd:

2019:

Bergklimmer van het jaar: Maureen Arens, Stimuleringsprijs jeugd onderbouw (cat 1 t/m 4): Thijmen von Lumich, Stimuleringsprijs jeugd bovenbouw (cat 5 t/m 7): Nikki Souren, Trainer/Vrijwilliger van het jaar: Maurice Hoorens

2018: 

Bergklimmer van het jaar: Kaj Verhaegh, Stimuleringsprijs Weg; Jules van Neer

2017:

Bergklimmer van het jaar: Scarlett Souren, Stimuleringprijs Weg: Joris van der Niet, Stimuleringsprijs MTB: Steyn Wiermans

2016:

Bergklimmer van het jaar: Lars Rouffaer, Stimuleringsprijs van het jaar Weg: Jordi Vaassen Stimuleringsprijs van het jaar MTB: Sjoerd Veldhuijsen

2015:

Bergklimmer van het jaar: Dylan Drent, Stimuleringsprijs van het jaar Weg: Yannick Rosier, Stimuleringsprijs van het jaar MTB: Demiano Boels

2014:

Bergklimmer van het jaar: Sabrina Stultiens, Stimuleringsprijs van het jaar: Lars Zoomers

2013:

Bergklimmer van het jaar: Kyara Stijns, Stimuleringsprijs van het jaar: Denzel Verhulst

2012:

Bergklimmer van het jaar: Tom Dumoulin, Stimuleringsprijs van het jaar: Bowen Adriaans

2011:

Bergklimmer van het jaar: Dylan Drent, Talent van het jaar: Pien Limpens

Een speciaal woord van dank namens Wcl Bergklimmers aan alle sponsoren en liefhebbers van de wielersport die ruim 75 jaar onze vereniging een warm hart hebben toegedragen. Zonder hun bijdragen was onze vereniging niet kunnen worden tot wat het nu is namelijk een voor de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen onmiskenbare vertegenwoordiger van de hedendaagse wielersport.

Ook bijzonder veel dank aan alle vrijwilligers in al die jaren die voor de vereniging hebben klaargestaan, ook zonder hen was de vereniging niet tot haar respectabele leeftijd van 79 jaar gekomen.

Wij willen besluiten met een opsomming van de grootste Bergklimmers (zonder de anderen tekort te doen) in de geschiedenis tot dusver, met heel veel respect opgenomen in deze annalen.

Jan Lambrichs Lei Paulissen Sjo Dolmans Sjefke Janssen Wim Schepers Harrie Steevens Ben Koken Wim Jennen Matje Linckens Jo Smeets Tom Dumoulin Sabrina Stultiens

Auteur: Perry Adriaans, bestuurslid Wcl Bergklimmers 1 november 2019 

Bronnen: oa Gouden Gedenkboek ter gelegenheid van 50 jarig jubileum; ter beschikking gesteld door Adrie van Schijndel en het boek 50 jaar Ronde van Limburg uitgegeven door Jack Jacobs 1999.

Onze sponsoren