Op zaterdag 27 augustus stonden Maaike, Maaike, Vyne en Karlijn aan de start van het finale weekend in Usquert.
Na een 3,5 durende autorit naar het Noorden stond op de zaterdag een omloop op het programma van ruim 122 kilometer over de Groningse wegen.

Na het startschot dat om 12.00 uur klonk vertrokken zij op de omloop die ongeveer 12 kilometer groot was. In het begin van de koers waren er wel hier en daar wat ontsnappingspogingen, maar dit leidde tot geen ‘echte’ kopgroep.
Nog in het eerste kwart van de wedstrijd waren er binnen 400 meter twee valpartijen waarbij verschillende rensters bij betrokken waren.
Helaas was Vyne erbij betrokken en was zij de renster die het ‘ergst’ eraan toe was. Gelukkig was de ambulance er snel bij en uiteindelijk is Vyne met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht waarbij verzorgster Ankie met haar mee is geweest.

Zoals zo vaak wacht de koers op niemand en ging de wedstrijd door. Iets na half koers ontstond een kopgroep van 8 rensters, waarbij de nummer 2 en 4 van het klassement stonden.
Al snel bouwde zij hun voorsprong uit waardoor de 3e plek van Karlijn in het klassement verspeeld leek. Met nog een poging om het gat te dichten en om het peloton opgang te trekken reed Karlijn nog een tijdlang op kop, maar gezien de meeste, sterke ploegen een vooruit hadden werd er niet meer gereden.
Sterker nog, soms daalde de snelheid tot een luttele 25 km/uur…

Ondertussen bleven wij op de hoogte van Vyne, dit was uiteraard belangrijker dan of de kopgroep nu 2,3,4 of 5 minuten zou pakken. Veel gebeurde dan ook niet meer (tenminste wat ik ervan mee heb gekregen) en uiteindelijk sprintte Karlijn nog naar een 14e plek en kwam Maaike Boogaard binnen op een 40e plek.
Maaike Brandwagt had het peloton iets voor half koers moeten laten gaan, zij voelde zich helaas niet 100% en werd geklasseerd op een 82e plek.

Na de finish hoorde we enige positieve berichten over Vyne en ook dat zij diezelfde avond met helaas veel hechtingen en schaafwonden naar huis mocht.

In de avond werd er nog gegeten in Muntendam met de Dames, waarna ieders eigen kamer ging opzoeken.

De volgende dag stond een tijdrit en een criterium op het programma. Maaike Boogaard legde in haar kampioenstrui de tijdrit in de gietende regen af met hier en daar zelfs wat bliksem.
De omstandigheden waren zo slecht dat ze niets meer zag door haar vizier en dit leidde tot een 17e plek.
Voor Karlijn waren de omstandigheden iets gunstiger, behalve een kletsnat wegdek was het ‘droog’. Zij reed naar een 5e plek in de tijdrit en eindigde uiteindelijk op een schitterende 4e plek in het eindklassement van de clubcompetitie.
Dat net zoals Maaike (11e eindklassement) een erg sterke prestatie is als 2e jaar junior-vrouw!
Onze vereniging eindige als 11e van de in totaal 21 ploegen in het eindklassement van de clubcompetitie, hiermede ook de eerste Limburgse vereniging.

Maaike Brandwagt kon door ziekte niet van start gaan in het criterium, net zoals Vyne niet door haar valpartij.
Hierdoor zat het finale weekend er al weer op en willen wij uiteraard de begeleiding en sponsoren weer bedanken voor het mede mogelijk maken van dit weekend!

Hiermede kwam een einde van de damesploeg in de clubcompetitie 2016.
Vele hoogtepunten en ook wat dieptepunten meegemaakt.
De prestaties van onze rensters waren een positieve reclame voor het dameswielrennen in Limburg maar ook vielen zij op bij vele ploegen en andere verenigingen.
Het zal dan ook moeilijk worden om deze groep bij elkaar te houden.

Tevens willen wij alle vrijwilligers die dit jaar voor het damesteam klaar hebben gestaan van harte bedanken voor hun inzet.
Dit gezegd hebbende ook namens de wielrensters die hun waardering hiervoor hebben uitgesproken.

Bijzonder woord van dank aan de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen voor de financiele ondersteuning voor dit project. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest.

Binnen enkele weken zullen Karlijn Swinkels en Maaike Boogaard nog het EK en naar waarschijnlijkheid (die selectie moet nog bekend gemaakt worden) ook het WK namens Nederland betwisten.
Hopelijk kunnen zij zich in de kijker rijden en een mooi contract bij een wielerploeg tekenen.

Martijn Kusters ploegleider Dames
Perry Adriaans en Hugo Kamps WielerTechnischeZaken