In het weekend van 22 en 23 juni werden in het brabantse Dongen de Nederlandse Kampioenschappen voor nieuwelingen en junioren (v/m) georganiseerd. Op zaterdag de nieuwelingen meisjes en junioren dames. De junioren heren hadden zich niet voor het NK helaas kunnen plaatsen. 

Op zaterdagochtend vertrokken om 10.00 uur de nieuwelingen-meisjes onder wie de Bergklimsters Maureen Arens, Femke Gort, Anne Schumacher, Scarlett Souren, Femke Thoolen en Iris Timmermans. Gezien de prestaties tot dusver mocht op mooie prestaties gerekend worden.

Onze Bergklimsters waren steeds vooraan te vinden maar een definitieve ontsnapping kon niet ontplooid worden. Een massasprint zou uitkomst moeten bieden en daar ging het voor de Bergklimsters vreselijk mis op zo’n 300 meter voor de aankomst. Helemaal aan de kop  van het peloton zag het rose van de Bergklimsters maar een valpartij schakelde Iris en Scarlett uit. Ook Femke Thoolen moest voet aan de grond zetten.  Hierdoor de sprint ontregeld en Maureen kon nog naar een 17e plek snellen. Femke Gort 25e, Anne Schumacher 26e, Femke Thoolen 38e, Scarlett 51e en Iris 58e. In de zware wedstrijd toch mooie uitslagen. Wij wensen Iris en Scarlett veel beterschap toe!

Onze juniordame Lieke Janssen reed zich naar een prima 20e plaats in de wedstrijd. Slechts 37 rensters reden de wedstrijd uit. Hier werd de groep steeds selecter door de afvalrace op de kasseienweg. Uiteindelijk nog een langgerekte groep over voor de eindsprint. Top gedaan Lieke!

Op zondagochtend waren de nieuwelingen-jongens aan de beurt. Ook hier waren de Bergklimmers niet kansloos mocht het op een eindsprint gaan uitdraaien. De eerste helft verschillende uitlooppogingen waar Lars, Finn en Radan bij betrokken waren. Ook veel lossers en hier en daar een valpartij. Nadat eerst een kopgroep van 5 weg waren en vermoedelijk de slag leek te zijn gevallen bleek het peloton hier toch geen genoegen te nemen. Een nieuwe kopgroep van 10 waarbij ook Lars zat. Gezien zijn snelle benen was de hoop op eremetaal niet ondenkbeeldig. 

Een sprint ging de beslissing brengen. 1 renner voorop en dan Lars met de rest van de kopgroep. Lars won de sprint en werd zodoende 2e in het NK. Geweldige prestatie!

In de sprint van het gedecimeerde peloton wist Finn 6e te worden en daarmee 16e in de uitslag. Ook super. Radan zat daar niet ver achter met een 26e plek. Juul werd 70ste en Jeunke was helaas in de laatste ronde flink gevallen. Beterschap gewenst Jeunke!

Het NK werd daarmee met 1 medaille afgesloten, 3 top 20 plekken en 3 top 30 plekken. Een geweldige prestatie van onze Bergklimsters en Bergklimmers! Chapeau

WTZjr Wcl Bergklimmers