11-07-2016 DAMES |

Gisteren in Alkmaar werd de Omloop van Alkmaar door de Dames verreden. Ruim 106 kilometer door de polder in de Schermer waarbij 6 x 16 kilometer moest worden afgelegd met vervolgens nog een finale route.In deze finale zat nog een 1,5 km lange kasseienstrook op slechts 900m van de eindstreep.

Na een korte verkenning op zaterdag waarbij het al snel duidelijk was dat de koers al voor de kasseienstrook gemaakt zou worden door de wind klonk om 10.00 uur het startschot op het Waagplein voor Maaike Boogaard, Maaike Brandwagt, Vyne van der Schoot en Karlijn Swinkels.

Na verschillende ontsnappingen, waaronder een van Maaike Brandwagt, volgde een moment van rust in het peloton waarbij een aantal dames van ons zich langzaam naar achteren lieten zakken. In de ploegleidersauto werd al voorspeld als het nu zou breken dat er slechts 1 van ons mee zou zitten. En dat gebeurde.

Even dreigde alleen Karlijn mee te zitten in groep 1, maar Maaike Boogaard kon nog net aansluiten. Maaike Brandwagt en Vyne zaten in groep 2. Onder aanvoering van Vyne volgde na een achtervolging een hergroepering.

Hierna volgde weer een periode van rust waarbij soms snelheden werden gehaald van zo’n 28-30 km/u. Totdat een groep van 8 dames wegreed en al snel een ruime voorsprong pakte. In de slotfase werd duidelijk dat deze groep het ging uitmaken voor de winst. Karlijn probeerde nog samen met een concurrente de oversteek te maken en kwam nog heel erg dicht. Een gat van 40-45 seconden werd bijna gedicht, maar ze strandde op een luttele 100m van de kopgroep.

Door een goede samenwerking in de kopgroep liep het verschil in de laatste kilometer nog op. Karlijn versloeg wel haar vluchtgezelschap in de sprint en eindigde op een 9e plek op 32 seconden van de winnares. Maaike Boogaard kwam als 25e over de meet en Maaike Brandwagt kwam samen met Vyne als 48e en 49e over de streep.

Overigens reed laatstgenoemde Maaike nog zaterdag een knappe koers in Moerzeke (B) en werd daar 6e!

De volgende wedstrijd in de clubcompetitie is pas op 27/28 augustus, het finale weekend in Usquert. Daar zal Karlijn een 3e plek in het eindklassement verdedigen, maar misschien nog wel een gooi gaat doen naar een 2e plek, die ze helaas na dit weekend heeft moeten afstaan.

Bedankt aan Kaj Verhaegh, Joep Verhees en Ankie Smeets voor de hulp!

Tenslotte willen wij WEBU Environment bedanken voor de ploegleidersauto, Pascal Hensels (WielerHensels) & Mijn Laatste Dieet Maasmechelen Maasmechelen voor de bus, Hotel Van der Valk Akersloot voor de overnachting en de Provincie Limburg/Gemeente Sittard-Geleen voor de financiele ondersteuning.

Ploegleider Martijn Kusters